Fridberger Quarter Horses drivs av Johan Fridberger och Johanna Sköldheden på Hallagården utanför Tidaholm. Vi ägnar oss framförallt åt försäljning, förmedling, uppfödning, inridning, träningshästar, vidareutbildning av häst och ryttare, problemlösning, lastträning, clinics. Vi har även två välmeriterade Quarterhingstar till förfogande, Docs Brilliant Son och All Dun Working. Vi innehar F-skatt.

 

 

 

Johan Fridberger

 

Johan började sin bana inom den klassiska ridningen med hoppning och dressyr.

I början på 90-talet provade han på westernridning och blev fast. Han åkte till USA och för att lära sig mer och kom hem med två st hästar, den ena hästen var Skips Solano Penny , som senare visade sig bli ett av dom ston som producerat mest framgångsrika avkommor inom den svenska reiningen!

I Johans jobb ingår ofta att hitta en passande häst till en kund. Han lägger stor vikt vid att först och främst hitta en häst som har stor potential, men framförallt, en potential som går att utnyttja. Det hjälper inte om hästen plussar i många manövrar, om hästen är stressad, het eller svårriden. Det gäller att se till varje ryttares ambition, talang och kunskaper.

Johan tar även emot hästar i träning för in/tillridning. Då görs det upp en plan för vad som är målet med hästen samt vad som är målet för ägaren.

En del hästar behöver en stabil grund för att bli mer lättridna som skogshästar, andra ska bli färdiga tävlingshästar. Alla har de en sak gemensamt, de behöver en stabil grund att stå på!

 

Johan lägger mycket vikt vid att hästarna ska kunna vara själva i stallet och på ridbanan/i ridhuset utan att undra vart kompisarna tog vägen. Dom ska vara ordentligt "broke" vilket innebär att hästen inte flyger i taket för att det t.ex. kommer ett ben på rumpan när man sitter upp, eller blir rädd om det är en häst som börjar spinna precis bredvid den.

Mycket vikt läggs också på att hästarna inte ska bry sig om yttervärlden mer än nödvändigt, vid träning såväl som tävling ska hästens fokus ligga på ryttaren!

En häst som gått igenom programmet kan man ha så mycket mer roligt med, man kan rida ut själv, tävla utan att hästen tittar bort sig eller stressar för att den är själv, ta med den till olika miljöer, eller varför inte kasta lite lasso från den bara för att det är roligt? Man kan helt enkelt lättare utnyttja hästens hela potential!

 

 

Johan på Smoke Squall, Freestyle Reining RHC 2011 Foto: Lena Bratt

 

Johanna Sköldheden

 

Johanna började även hon inom den klassiska ridningen. När hon var 15 år tävlade hon hoppning och dressyr på en New Forest vars stösta talang verkade vara att bocka. Men skam den som ger sig, efter ett par år köpte hon ett arabsto som hon skolade om från galopp till westernridning. Sedan 2008 har Johanna varit en del av verksamheten på Hallagården och det blev ett naturligt steg att släppa amateur-statusen och hjälpa till även med träningshästarna. Johannas styrka som ryttare är framförallt ett stort tålamod och en stor tro på varje häst, att alla hästar är bra på något, det gäller bara att plocka fram det! Alla hästar kan inte bli framgångsrika reininghästar, men dom kan bli bättre, dessutom så kan dom kan bli trevliga hobbyhästar till lyckliga hästägare, som går att tävla och ha roligt tillsammans med!

 

 

Johanna, höggravid på Docs Brilliant Son

COPYRIGHT © ONEWEB 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

CY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS